En annorlunda värld

Plötsligt ser inte världen ut som den en gång varit, en pandemi härjar i vår närhet och fokus skiftar till att ta hand om de närmaste och se till att våra mål här hemma nås fortare än vad vi tänkt. Vi har ingen aning om hur morgondagen ser ut eller hur nästa år ser ut. Vardagen är inte så annorlunda, jag jobbar mest själv och vi träffar inte så många vanligtvis heller men händerna är renare och vi håller avstånd från andra när vi väl träffar nån, vilket inte gör mig nått för människor som står för nära är inte min grej. Tankar och oro över min familj och min mamma tar upp lite för mycket tid men det ger mig nu energi och motivation att odla mer för att kunna äta bra mat och kunna sälja lite, djurantalet har ökat i form av 18 kaninungar varav 10 ska säljas, 8 kycklingar av 25 ägg, några vakteltuppar som letar sällskap och inte minst 8 lamm. Jag tar emot tuppar för slakt från hönsägare så Rio får bra mat, ja vi med.

Men vi inser även att vi bor för litet men vi gör det bästa av det vi har, nya staket sätts upp för att skydda bärbuskar (som planteras nu i år) och jordgubbsplantor från våra ständigt drällande hundar.

Drömmen som jag och Helena delar är att ha en liten gård, inte så modern som skulle drivas på ett inte så modernt sätt. Hålla kurser i höhäjssning mm är nått jag har tänkt på många gånger. Jag var väldigt mycket på en granngård, ett stenkast från vårt hus jag är uppvuxen i (jag sitter i det nu och hör min dotter nöjt pyssla i sitt rum), från tidig ålder fram till tonåren. Alla helger och alla lov hängde jag med Barbro och Henry och hjälpte till i lagårn med korna, kalvarna och hönsen, Under sommar och höst var jag ute på åkrarna med dem och hässjade hö och hängde upp spannmålsskärvarna. Jag hjälpte till att lassa hö och var uppe på skullarna för att stå längst upp och packa det löspressade höet längst upp mot taket. Jag lärde mig massor som jag än i dag har nytta av och mitt intresse för jordbruk fick sin grund där. Jag gick på lantbruksskola för att jag ville bonde och driva en gård på det gamla sättet, med häst för att kunna höra fåglarna kvittra, för att de gamla metoderna skulle få leva kvar. Många tycker jag är knäpp för att nu i den moderna eran finns det enklare sätt att bedriva ett jordbruk men då krävs det mer pengar, mer mark och i mina öron är det mer stress och mer bekymmer.

När jag går förbi gården i fråga ser jag alla hässjor jag har hjälpt till att sätta upp (sista året jag var med var ett bra år för då satte Henry och jag upp 184 hässjor, normalt låg antalet runt 100 st om året) jag ångrar att jag efter det året slutade vara med men jag var tonåring och som alla tonåringa dyker det upp andra intressen.. men nu var jag ju inte som alla andra tonåringar.. jag skaffade min första egna hund som jag vart uppslukad i. Fester lockade inte alls.

Men nu saknar jag tiden med Barbro och Henry, jag saknar valkarna efter högaffeln, jag saknar kalvarna jag döpte och korna jag mjölkade. Barbro finns inte med oss längre och Henry har glömt mig men deras minne finns kvar i mig, deras kunskap finns kvar i mig och vill nu komma ut. Jag kommer i håg och jag vill att min dotter ska komma i håg dessa kunskaper.

Nu flöt jag i väg lite här.. men i den världen vi nu lever i kommer kanske inte se likadan ut längre och att vara självhushållande på mat mm är numera det absolut viktigaste för mig nu, jag har full fokus på det för jag vill att min dotter ska äta BRA mat och att hon ska få med sig kunskaper som hon har nytta av senare i livet. Så drömmarna har ändrats och äventyr mm får stå tillbaka, eller.. äventyr är vad man gör det till, vårt självhushållaräventyr startar nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close