Klövjeväskor på hunden.

Som ni kanske märkt så bär mina hundar klövjeväskor rätt ofta, speciellt inför och under vandringssäsongen (vilket är ju året runt eller hur?) men jag brukar låta hundarna slippa bära under några månader för att vila kropparna och för att de ska känna sig lediga, denna period brukar falla in när vi kan röra oss fritt i skogarna utan att behöva vara kopplade hela tiden.

För att slippa skriva klövjeväskor hela tiden så kortar jag av och skriven klövjan, bara så ni förstår vad jag menar.

Först och främst är det viktigt att se till att hunden är frisk och oskadad innan träningen sätter i gång OCH att klövjan är väl anpassad till just din hund. Det är värt att lägga lite mera pengar på en klövja i bra kvalitet då de sitter bättre på hunden och på så sätt minimera skaderisken på er hund.

Hur tränar jag dem då? Jo. det ska jag berätta för er. Jag låter dem starta med att gå kortare sträckor med tomma väskor för att de ska vänja sig att de sitter på ryggen igen, det brukar vara ett himla ruskande på hundarna i början innan vi har kommit in i lunket och de glömmer bort att de har något på ryggen. Jag tar även av klövjan under första turen och låter dem gå fritt en bit för att inte chocka dem alldeles, de får ofta springa fritt då så de få sträcka ut ordentligt.

Efter ha tränat som ovan någon vecka så lägger jag i tyngder i form av noga uppvägt ris i rosa bajspåsar, det är väldigt viktigt att vikterna väger exakt lika mycket för att klövjan får under inga omständigheter hänga snett på hundens rygg för då kan det skada hunden. Jag börjar med 150 g per sida och låter dem gå så nån vecka (vart annan dag) innan jag lägger i mera tyngd. Ungefär 5% av hundens kroppsvikt kan hunden bära, beroende på hur vältränad den är innan, vältränad hund och van med klövjan kan bära 5% direkt men jag tar mindre än så på ovan och otränad hund. Absoluta maxvikten på en vältränad hund som tränats länge med klövjan är 20% av hundens vikt, så när Loke är färdigtränad ska han kunna bära 3,4 kg, men med tanke på hans ålder så kommer han få bära mindre. Jag bär hellre mer för att inte lägga på för mycket på hundarna.

Hur lång tid tar detta då? Det får ta den tid det tar att komma till maxvikten och längden på turerna, anpassa träningstiden efter hundens förmåga. Ha inte för bråttom!

Jag ser till att all träning med klövjan är lustfylld och aldrig med tvång, de tycker att det är kul att bära, även om Karma kan se lite missnöjd till en början. Jag får känslan av att de känner att de får en uppgift när klövjan kommer på ryggen, de får hjälpa flocken med en viktig uppgift, att bära mat och vatten.

Det är också viktigt att variera terrängen och inte bara gå på slät mark och vägar utan ut i skogen och gå bland stockar och stenar, hundarna ska vänja sig att det kan ta emot i bland när de går bland träd och buskar, fler muskelgrupper arbetar i terrängen och tassarna blir starkare. Dessutom är det bra träning för husse eller matte att gå i terrängen mer aktivt. Varför inte med egen ryggsäck på sig.

Keep on hiking

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close