Varför sele på mina hundar?

SELE!

 Jag har alltid sele på mina hundar för att minimera skador på dem oavsett jag ska spåra med dem eller ej. Enda gången jag inte har sele på mina hundar är när de ska vara lösa i skogen.


Varför sele?

Har ni varit ute och gått med er hund med kopplet fast i hundens halsband, kanske ett stryphalsband för att hunden inte ska dra, men det gör den i alla fall, hunden hostar och har nästan svårt att andas men den fortsätter att dra. Kanske gormar ni på hunden att den får lov att sluta dra nu. Varför fortsätter hunden att dra trots att den verkar ha svårt att andas?

Jo, den försöker fly undan obehaget och fly undan från smärtan som den har i hals och nacke.

Hundens nacke och hals liknar vår egen nack- och halsregion väldigt mycket, så tänk er själva om ni har ett halsband runt er hals och ni får släpa på en hundförare som håller emot i kopplet, visst vi som människor kan förstå meningen och också säga i från att nu får du minsann sluta dra i kopplet. Men hunden förstår inte syftet med halsbandet och förstår inte vad det som gör ont runt halsen. Den försöker komma undan i stället. Här slår reptilhjärnan till, dvs överlevnadsinstinkten, som får hunden att fly eller gå till försvar. De flesta hundar försöker fly. Det finns en känd tv-profil, jag nämner inga namn, som förespråkar varmt att sätta halsbandet så högt upp på halsen som möjligt för att få kontroll på hunden, för att få den att gå vid din sida eller bakom dig. Högst upp på halsen mot huvudet är det som känsligast, nerver, blodkärl och strupen får inte mycket skydd från muskler.

Tänker er att ni har ett halsband som sitter åt under käken och sen är det någon som inte tycker om att ni tittar på en annan människa och ger er ett ryck med kopplet för att korrigera er. Inte så bekvämt eller?

Ett felaktigt använt halsband kan inte bara medföra smärta hos hunden utan det kan också skada hunden, nack-och ryggproblem, skador på luftstrupen, hunden kan få  syrebrist, spända nackmuskler som orsakar spänningshuvudvärk, nervskador.

När jag pratar med hundägare om att använda sele på hunden i stället för halsband får jag genast svaret att ”jag vill inte att min hund ska dra”. Bara för att du sätter en sele på hunden så tänker nog inte hunden att nu ska det minsann dras i kopplet.

Nej, det går att träna hunden att inte dra i selen. Troligtvis kommer hunden till en början att dra även i selen om den har gjort det i halsbandet.

Att använda sele på hundarna undviker vi att utsätta hunden för obehag, smärta och skada hunden. Dessutom är selen ett bra handtag till att stötta hunden med om den är osäker, rädd eller tycker något är jobbigt, hunden känner er hand mot ryggen och tryggheten att du finns där och hjälper den.

Jag väljer att ha sele på mina hundar för att det är det bästa för dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close